Автономната област гласува на избори за отцепване от Испания

Испанската автономна област Каталония гласува на местни избори за отцепване от Испания. Министър-председателят на областта Артур Мас свика предсрочни избори в опит да спечели подкрепа за местен референдум за възможността каталонците да се сдобият с независима държава.

Проучванията показват, че повечето каталонци ще гласуват за партии, които са за обявяване на независимост. Заплахата от отцепване на богатата Каталония е сериозен проблем за испанския премиер Мариано Рахой, който се стреми да покаже стабилност и фискална отговорност в усилията си да задържи Испания в еврозоната.

Социологическите проучвания показват, че все повече жители на областта подкрепят идеята за отцепване от Испания. Сега делът им е над 50 процента, докато през 90-те години на 20 век той е бил почти двойно по-малък.

Стотици хиляди хора участваха през септември в Барселона в демонстрация в подкрепа на независимостта. Движението в тази посока получи тласък през 2010 година, когато Конституционният съд на Испания разгневи каталонците с решението си да ограничи автономията на областта. През септември тази година испанският премиер допринесе за засилването на движението за независимост, като отказа да позволи на Каталония да управлява своите данъци.