Виолета Николова даде сама на себе си премия от 48 хил. лева

Повдигнаха обвинение срещу бившата шефка на Агенцията по вписвания заради раздадени бонуси. Виолета Николова ще отговаря за длъжностно присвояване в големи размери и престъпление по служба.

 

До тук се стигна след като в началото на годината стана ясно, че Николова е дала на себе си бонус в размер на 48 хиляди лева, и още няколко хиляди на нейни подчинени.

 

Виолета Николова е превишила правомощията си и е нарушила служебните си задължения, за да облагодетелства себе си и още трима служители, твърдят прокурорите. Затова е обвинена в престъпление по служба. Николова е обвинена и в присвояване на пари от държавния бюджет в големи размери – общо 53 000 лева, които й били поверени, за да ги управлява.

 

„Издавала е заповеди, с които е разпореждала тези средства да се дават като допълнително материално стимулиране - за себе си 48 000, 2 500 са за Славова, 2 000 за Иванов и 500 лева за Стоянова. Галена Славова и заместник-директор, останалите са служители”, каза Румяна Арнаудова.

 

Виолета Николова не каза дали е знаела, че нарушава закона.

 

Скандалът избухна в началото на годината, когато стана ясно, че за 2011 година Виолета Николова е получила общо 73 хиляди лева бонуси. 25 хиляди от тях е взела след заповед на бившия министър на правосъдието Маргарита Попова, останалите 48 хиляди преценила, че може да ги даде сама на себе си. В крайна сметка Николова бе уволнена, а прокуратурата започна проверка по случая. Тогава бившата шефка на Агенцията по вписвания даде пресконференция, на която обясни, че бонусите са заслужени. „Дала съм тези пари за свършена работа, не съжалявам за стореното”, заяви тогава Николова.

 

За длъжностно присвояване в големи размери законът предвижда наказание лишаване от свобода от три до 15 години.
 

Репортер: Надя Ганчева