В това време депутатите гласуваха нов пакет от бюджетни съкращения

Сблъсъци избухнаха в Ирландия, след като правителството обяви нов пакет бюджетни съкращения и увеличаване на данъците от догодина. Въвежда се данък върху имотите в размер на 0.18 процента. Това са само поредните съкращения, поискани от международните кредитори, които отпуснаха финансова помощ на страната през 2010 година.
   
Около 1500 демонстранти се бяха събрали пред парламента, докато депутатите гласуваха бюджета за следващата година. Протестиращите се обявиха против въвеждането на имотния данък с мотива, че в момента всеки шести собственик не може да плати ипотеката на дома си.

Бюджетът предвижда само имотите, закупени от началото на следващата година до края на 2016, да бъдат освободени от данъка. Всички останали обаче ще трябва да заплатят налога.

Увеличава се и акцизът върху алкохола и цигарите. От юли 2013 година ще започне облагане и на парите от майчинство.

Ирландското правителство обяви, че тази година ще изпълни целта си за бюджетния дефицит. Очаква се той да бъде 8.5% от Брутния вътрешен продукт - с един пункт по-малко от искания от кредиторите. Ирландският кабинет се надява до 2015 година дефицитът да падне до 2.9 %.