Причината е, че "Ла Скала" предпочита операта на германец, а поставя Верди в ъгъла

В Милано тлее напрежение. Проблемът е с откриването на новия сезон на Миланската скала, който предизвика разгорещени спорове.

 

Новият сезон на Ла Скала ще бъде открит тази вечер с операта на Вагнер "Лоенгрин". Изборът на германския маестро вместо местния герой Джузепе Верди в най-голямата нощ на жанра, определено не се харесва на италианците и обвиниха театъра в липса на патриотизъм. Някои дори намесиха икономическата рецесия и строгите мерки на Германия.

 

"Ла Скала" поставя Верди в ъгъла, като предпочита пред него германец", писа в. "Джорнале", собственост на семейството на бившия премиер Силвио Берлускони. "Кориере дела сера" нарече това "удар върху националното достойнство във времена на криза".

 

Генералният директор на "Ла Скала", французинът Стефан Лиснер определи дебата като смехотворен.

 

Президентът Джорджо Наполитано няма да присъства на откриването, но за сметка на това сегашният премиер Марио Монти, заедно с пет негови министри, ще отиде.

 

За някои спора Верди-Вагнер напомня съперничеството между двамата велики композитори и техните привърженици. Когато Верди пристига на италианската премиера на "Лоенгрин" през 1871 година, той написва на либретото - "Посредствено впечатление!".