Мел Грейг и Майкъл Крисчън дори закриха профилите си в социалната мрежа Туитър

Самоубийството на медицинската сестра, която стана жертва на телефонна измама във връзка с бременността на Кейт Мидълтън, предизвика сериозен международен отзвук.

 

Последствия имаше и за двамата водещи от австралийското радио 2Day FM, които бяха отстранени от работа, а предаването им беше свалено от ефир. Мел Грейг и Майкъл Крисчън  дори закриха профилите си в социалната мрежа Туитър, където бяха станали обект на гневни нападки, че с необмислените си действия са предизвикали самоубийството на Ясинта Салданя.

 

Припомняме, че двамата водещи позвъниха в лондонската болница ”Крал Едуард” и се представиха на сестра Салданя като кралица Елизабет II и престолонаследникът принц Чарлз.

 

Те поискали информация за здравословното състояние на приетата в болницата в ранна бременност херцогиня на Кеймбридж. Салданя повярвала, че наистина в болницата звъни кралицата и прехвърлила разговора към старшата сестра на отделението, която дала подробна информация за състоянието на  младата херцогиня.

 

Въпреки изтичането на поверителна информация, от Бъкингам не подадоха никакво оплакване срещу болницата и замесените служители.

 

Самата Ясинта Салданя не е била порицавана или наказвана за погрешната си преценка. Самоубийството й обаче неизбежно беше свързано с телефонната измама.

 

В официално съобщение австралийският премиер Джулия Гилард определи самоубийството на Ясинта Салданя като ужасна трагедия. От компанията-собственик на радиостанцията 2Day FM в лицето на изпълнителния директор Рийс Холеран изразиха своите съболезнования към семейството на медицинската сестра и обявиха предприетите мерки след трагедията.

 

„Говорих с водещите. И двамата са дълбоко шокирани и заедно решихме, че към момента ще е по-добре да не правят изявления. Решихме, че предаването ще бъде спряно до следващо нареждане с оглед случилото се, което може да бъде определено като трагедия”, каза Рийс Холеран, изпълнителен директор на радио компания.

 

По случая тече мащабно разследване.