Най-големи шансове за победа има лявоцентристката управляваща коалиция

Румънските избиратели гласуват за нов парламент. Най-големи шансове за победа има лявоцентристката управляваща коалиция.

 

Днешните парламентарни избори в Румъния са много важни за страната след сериозната политическа криза през лятото, когато управляващият Социал-либерален съюз се опита да свали президента десноцентрист Траян Бъсеску.

 

Според последните анкети Социал-либералният съюз – коалиция, обединяваща социалдемократите, либералите и консерваторите, може да събере между 48 и 61% от гласовете, осигурявайки си стабилно мнозинство от 470 места в парламента.

 

Социал-либералният съюз, който дойде на власт през май след падането на правителството на десния център след вот на недоверие, бере плодовете от умората от икономиите, а и имиджът му да пострада заради кризата през лятото и натиска върху правосъдието.

 

Лагерът на президента Траян Бъсеску, обединен в Алианс за дясна Румъния (АДР), остава далеч назад с 15 до 23% от гласовете. АДР, която управлява в състава на различни правителства от 2008 до 2012 г., плаща цената на обвиненията в клиентелизъм и преди всичко за драконовските икономии, наложени през 2010 г. под егидата на МВФ и на ЕС, за да се избегне прекомерен дефицит и затъване на икономиката. Заплатите в държавния сектор бяха намалени с 25%, а ДДС бе увеличен на 24%.

 

Партията на телевизионния бизнесмен Дан Дяконеску би могла да предизвика изненада, съобщава БГНЕС.

 

Новото правителство ще трябва да положи усилия да навакса изоставането на Румъния спрямо най-напредналите страни в ЕС. 20-те милиарда евро, отпуснати от Брюксел до 2014 г., са една от малкото надежди. Брюксел ще продължи да наблюдава Румъния особено в областта на борбата срещу корупцията.

 

Очаква се избирателната активност да е около 40%. Екзитпол резултатите от гласуването ще бъдат съобщени от главните телевизионни канали веднага след приключване на работата на избирателните секции, а първите частични резултати ще станат известни в понеделник сутринта.