Решението да бъде отличен ЕС беше посрещнато с критики и от трима лауреати на Нобеловата награда за мир

На официална церемония в Осло ще бъде връчена Нобеловата награда за мир. Тази година отличието беше присъдено на Европейския съюз за напредъка по отношение на мира, демокрацията и човешките права. Решението за наградата обаче не се приема еднозначно.


Хиляда души се стекоха на протест, а критики отправиха и някои предишни носители на наградата.


Според комитета Европейският съюз е допринесъл за възстановяването на Европа след Втората световна война и е донесъл стабилност в бившите комунистически страни след падането на Берлинската стена.


Според протестиращите в Осло обаче това не е цялата истина.


„Защо не заслужават наградата ли? Има много причини. Едната е, че Европейският съюз е отговорен за 32% от доставките на оръжие в света”, смята протестиращата Ина Литвик.


Халдис Гретвет пък заяви: „Изобщо не мога да се съглася с начина, по който се борят с финансовата криза. Много ме ядосва, че им дават наградата. Това е шамар за всеки един, който в момента страда в Гърция”.


Решението да бъде отличен Европейският съюз беше посрещнато с критики от трима лауреати на Нобеловата награда за мир - южноафриканския архиепископ Дезмънд Туту, северноирландския пацифист Марийд Магуайър и аржентинския художник Адолфо Перес Ескивел. Те призоваха и да не се връчва паричната премия от малко над 1 милион щатски долара.