Това предвижда нова директива, която може да влезе в сила през 2015 г.

Европейската комисия обмисля нови правила за тютюна и цигарите. Според тях предупрежденията за вредата от пушенето върху кутиите трябва да станат в пъти по-големи и да заемат почти цялата опаковка. Освен това, може да бъде забранена продажбата на тютюн и тютюневи изделия с добавени вкусове, като мента и ванилия, например.

 
Еврокомисарят по здравеопазване и политика за потребителите Тонио Борг обяви, че промени в досега действащата директива са наложителни, тъй като в последните години са настъпили сериозни промени в пазара и науката. Комисията настоява за забрана на цигарите,  тютюна за ръчно свиване на цигари и бездимните тютюневи изделия, които съдържат силни овкусители. 
 
„Не предлагаме пълна забрана на овкусителите, каквато съществува в Канада и Бразилия. Това, което предлагаме, е забрана на определени продукти, които носят силен и осезаем вкус, различен от този на тютюна”, уточни Борг.
 
Проектозаконът регламентира и нови, много по-големи надписи и снимки върху опаковките на тютюневите изделия, предупреждаващи за вредите от пушенето. Конкретно за цигарените кутии тези нови обозначения трябва да заемат поне по 75% и от двете страни на кутията.
 
По силата на новата директива  изделия като електронните цигари със съдържание на никотин, което не надвишава определена граница, могат да бъдат пускани на пазара, но трябва да са обозначени с предупреждения относно здравето.
 
Що се отнася до незаконната търговия, се предвижда въвеждането на система за следене и обратно проследяване на изделията и на защитни елементи с цел да се гарантира, че в Европейския съюз се продават само изделия, които отговарят на изискванията на директивата.
 
Предстои проектозаконът да бъде обсъден в Европейския парламент и Съвета на министрите и да влезе в сила от 2015-2016 г.