Предвидените бюджетни съкращения са в размер на 7,3%

Хиляди излязоха по улиците на Мадрид, за да протестират срещу мерките за бюджетни съкращения в размер на 7,3%. Чрез тях дясноцентристкото правителство се надява да успее да намали бюджетния дефицит през следващата година - основно изискване на Европейския съюз.

 

Испанският парламент одобри бюджета за 2013 г., който предвижда намаляване на дефицита от досегашните 6.3 на сто до 4.5% от брутния вътрешен продукт. Бюджетът на министерствата се свива с почти 9%, а заплатите в обществения сектор ще останат замразени за трета поредна година.

 

Докато депутатите гласуваха, хиляди излязоха по улиците на столицата, за да се обявят против заложените в бюджета съкращения. Протестиращите носеха огромен плакат, на който пишеше: "Не на бюджета на дълга". Демонстрантите бяха запалили свещи, които символизираха погребението на страната. Според тях такъв бюджет ще доведе до криза, подобна на тази в Гърция.

 
По-рано тази година Испания поиска от европейските си партньори финансова помощ за банките си. Рецесията в страната подкопава и усилията на правителството да намали дълга си. Финансисти очакват, че Мадрид все пак ще поиска директна финансова помощ от Евросъюза.