За Коледата ни тази година, за тичането от Апокалипсиса към човечността...

Коледа е един от най-светлите семейни празници в годината. На 24 декември милиони хора се събират, за да празнуват заедно с близките си и да получат онази топлина и обич, без която не могат.

Но тази година Коледните празници бяха белязани от друго събитие – а именно Апокалипсиса, предвещан от древните маи.

Според пророчествата им точно на 21 декември 2012-а Земята щяла да бъде унищожена, с което да се сложи край на човечеството. Появиха се информации, че само няколко точки от планетата ще бъдат пожалени от стихиите. Сред тях бе и асеновградското село Леново, което предизвика усмивка в много българи. Едните се смееха на факта, че дори маите мислят как да се запази българският род, а други, че няма да пътуват далеч, за да се спасят от страшните природни стихии.

Така предколедното бягане започна. Стотици българи, а и някои чужденци взеха дрехи и храна и побързаха да се спасят в леновския оазис. И там като в истински оазис намериха спокойствието си – далеч от прашните градове, дишайки чист планински въздух и необременени от вътрешното си безпокойство и несигурност. Оказа се обаче, че датата 21 декември е била късметлийска за човечеството. Денят премина през теста на времето и пространството и може би с доза облекчение си казахме: „И този път оцеляхме!”.

Ето че се оказахме на прага на Рождество Христово без готова трапеза и без подаръци, но... поне на топло у дома. Сега вече мислите ни се отправиха отново към забързаното всекидневие и така да се каже, стартира другият кръг от щафетното празнично бягане – този път не към село Леново, а към магазините. Хората пазаруваха като невиждали, чак да им завидят американците. И подаръци имаше за всички – за някои дрехи, за други играчки, а трети просто стояха с протегната длан и се радваха на подадените дребни стотинки. За миг дори напомняха на приказката на Ханс Кристиян Андерсен „Малката кибритопродавачка”, все пак всеки по свой начин се бори с обстоятелствата около себе си.

В съзнанието ми обаче отекнаха думите на майката на Филип: „Българинът има много добра душа!” И твърдението се оказа вярно – за малкия Филип, който е в будна кома от месеци, най-сетне се събра необходимата сума за лечението му. Хора от цялата страна се включиха в дарителската кампания и събраха над 120 хиляди евро, с които детето ще бъде лекувано в Москва.

Това бе може би първата запалена свещичка надежда за българските деца, с което щафетата се прехвърли към „Българската Коледа”, с надежда за по-светло бъдеще за нашите деца. Тази година кампанията помага на деца, болни от неврологични заболявания, сред които най-често срещано е детската церебрална парализа. Малката Драгостина от Бузовград, 3-годишният Ники от Сливен и 4-годишната Гюлчин от Хасково припомниха на всички ни какво стои зад думите благотворителност, милосърдие,  съпричастност, подкрепа. Техните истории докоснаха сърцата ни и дори ни разплакаха.

Майката на Филип се оказа права – българинът носи много добра душа. „Българската Коледа” събра над милион и половина лева само за една вечер! Това бе най-добрият подарък за Коледа – пари за лечението на болните деца, надежда за по-светло бъдеще на техните родители и капка милосърдие от страна на българите. И затова няма значение накъде бягаме и кой на кого предава щафетата. Важното е да бъдем човечни!

Автор: Анелия Тодорова