Започна традиционната новогодишна мания за фойерверки


Започна традиционното пазаруване на новогодишни фойерверки. Заради засиления контрол и законовите разпоредби пиротехнически продукти - менте в магазините няма. Тази година опасност създават по- скоро продавачите без лиценз.

С какви фойерверки можем да направим празника по-шарен и ефектен?

Антон и Вера за първи път тази година ще попълнят новогодишния си арсенал с пиробатерия - била по-цветна и с повече изстрели.

Двамата трябва да обмисля добре мястото, където ще я поставят. Тя трябва да е далеч от сгради и хора. Обясняват, че като си купиш пиробатерия, реално си взимаш готова заря.

Освен това, при нея опасността от нараняване е най-малка.

Ракетите и римските свещи заемат второто място в класация. Най-бързо в болницата могат да ни закарат добре познатите пиратки. Те остават най-опасни, тъй като заради ниската си цена са достъпни за малките дечица. Те не се съобразяват колко опасно може да бъде и затова стават инциденти.

„Нито едно пиротехническо изделие не трябва да се държи в ръка. Поставя се на земята и след това се възпламенява”, припомнят експертите.

А на пазара трябва да внимаваме с търговците. Особено с  тези, които не дават достатъчно информация за безопасна употреба и продават на малолетни.

В новогодишната нощ също трябва да отделим минутка за инструкциите за безопасност, изписани върху всеки фойерверк - за да си гарантираме една емоционална празнична вечер.

Кой е най-ефектният фойерверк за празника – гледайте във видеото.

Репортер: Николай Василковски