За това предупреди президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпой

 

Опитите на Дейвид Камерън да предоговори отношенията на Великобритания с Европейския съюз могат да доведат до разпадането на съюза. Това предупреди президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпой. Според него политиката, водена от Камерън, нанася щети на общия европейски пазар и подкопава доверието в институциите.
    
Херман ван Ромпой определи стремежите на Дейвид Камерън към по-голяма самостоятелност на Великобритания като опасни за Европейския съюз и Лондон.

Под натиска на евроскептиците в собствената си партия и антиевропейските настроения сред голяма част от гражданите на Великобритания Камерън се опитва да договори с Брюксел правото на неучастие в отделни евроинциативи.

Президентът на Европейския съвет посочва, че система, в която страните членки участват в общата политика избирателно е невъзможна.  

"Ако това бъде позволено на Великобритания, политическият съюз и единният пазар ще се разпаднат", заяви белгиецът.

В следващите няколко седмици се очаква изложение на Дейвид Камерън пред парламента по темата за бъдещето на Великобритания в Европейския съюз.

Ромпой заяви, че се надява разумът да надделее и британците да осъзнаят, че членството в Европейския съюз носи и много позитиви на страната.