Надеждата му е така премиерът да види с очите си какво е необходимо за дете с такова заболяване


Баща на дете болно от церебрална парализа покани на гости премиера Бойко Борисов. Надеждата му е така министър-председателят да види с очите си какви грижи се полагат и какво е необходимо за отглеждането на дете с подобно тежко заболяване. Само така според Любомир Василев може да се промени отношението на държавата към болните деца и техните родители.

Битката за живота на 15-годишния Иван започва още с раждането му. Той е  първото българче, на което са присадени стволови клетки и промяната към по-добро е факт. Всичко това обаче се дължи на грижата на родителите, на благодетелите и най-малко на помощта на държавата, разказва баща му.

„Искам да кажа, че си позволявам съвсем официално да поканя г-н Борисов вкъщи в качеството си на родител. Искам да види потребностите на това дете и искам да му предоставя това, което ние получаваме като поданици на Република България, за да се получи едно сравнение – това, което държавата ни помага, отговаря ли в действителност на нуждите които има дете с увреждания”, обяснява бащата д-р Любомир Василев.

За една година държавата отпуска на дете в състоянието на Иван сума, равна на месечната му издръжка. Здравната каса поема едно и половина лекарства от нужните му пет, част от които не се продават в България.

Затова родителите се чувстват изоставени в грижата за тежкоболното им дете и  просяци за пари, с които да гарантират живота му.  Надяват се премиерът Бойко Борисов да приеме поканата им, като целта им е една.

„Нека да има и подпомагане на хората, които се грижат за такива деца и на родителите, тъй като за мен е немислимо аз да оставя моето дете в институция. Това е все едно да го изгониш от къщи”, допълни д-р Любомир Василев.

Повече подробности гледайте в репортажа.

Репортер: Йовка Драганова