Авансът за октомври и остатъкът от заплатата за септември бяха прибрани от банките

Над 3000 работници от ВМЗ-Сопот и семействата им ще посрещнат Нова година без пари и на празна маса. Авансът за октомври и остатъкът от заплатата за септември, които получиха преди Коледа, бяха прибрани от банките за погасяване на кредити и сметки.

В навечерието на Нова година наш екип отиде на гости в едно от семействата, за да разбере как се готви да посрещне празника.

Искаме да дойдат министрите и те да обяснят на децата ни защо си лягат гладни и защо трябва да изберем да си платим тока или лекарствата на болните деца. Посрещнали сме Никулден със сланинка и праз”, това сподели Ваня за Новините на Нова още в първите дни на стачката.

Ден преди Нова година, когато отиваме у тях, разбираме, че и този празник семейството ще посрещне със сланина, но към нея вече има и бурканче лютеница.

„Първата ни мизерна Нова година. Както и да го гледаме - отстрани, отгоре, отдолу – мизерна”, обяснява съпругът на Ваня – Милен.

215 лева общо е авансът и остатъкът от септемврийската заплата, които Ваня получила. Първо платила наема за квартирата, в която живеят в Карлово. 70 лева дала за таксата в детската градина, погасила сметките за ток и вода и с петте лева, които им останали купили подарък за тригодишното си дете.

„Влизам в един магазин в Сопот и на излизане една от продавачките ми каза „изчакайте ме,ако обичате, две минути искам да купя нещо за вашето дете. Познах ви по новините, изказването ви от ВМЗ”. И аз се почувствах много зле. Разплаках се, разтреперих се. За първи път ми се случваше да ме съжаляват по улиците”, разказа ни Ваня.

Двамата съпрузи казват, че нямат настроение да празнуват. Пожеланията им в  Новогодишната нощ няма да са само в личен план, по-скоро ще са свързани с бъдещето на завода.

Гледайте повече във видеото.

Репортер: Благой Бекриев