Това обяви британският премиер Дейвид Камерън

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че страната му се движи в правилна посока по всички основни въпроси. В новогодишното си изявление от Даунинг Стрийт, той подчерта, че очаква 2013 г. с оптимизъм и реализъм.

Дейвид Камерън подчерта, че страната му е успяла да намали бюджетния си дефицит, реформирала е системата за социални плащания и е подобрила образованието. Анализатори отбелязват, че запазването на добрия кредитен рейтинг на Великобритания и намаляването на дефицита бяха основните цели на коалицията между консерватори и либерал-демократи, дошла на власт през 2010 г. Тогава бюджетният дефицит беше 11.2 процента от брутния вътрешен продукт. Миналата година, той спадна до 8 на сто, но правителството смята, че дефицитът ще стане 3 процента едва през 2017 г.  

„Великобритания води глобално състезание, за да успее днес. Състезанието се води с държави като Китай, Индия и Индонезия. Това е състезание за работни места, за възможности за бъдещето. Така че, когато хората кажат, че можем да забавим икономиката чрез съкращаване на разходите, ние казваме „не”. Не можем да спечелим в този свят с голям дълг, висящ на вратовете ни”, обяви Камерън.

В изявлението си Дейвид Камерън не спомена по никакъв начин Европейския съюз – тема, която според много анализатори ще бъде в основата на всички политически дискусии през 2013 г.