Собствениците на магазини протестират срещу идеята да работят и в неделя

 

Сблъсъци между собственици на магазини и полицията парализираха гръцката столица Атина. Причина за недоволството на магазинерите стана решението на правителството да разреши обектите да работят няколко недели през годината. По този начин кабинетът се надява, че ще подпомогне икономиката.
 
Проливният дъжд не попречи на магазинерите да излязат по улиците на Атина. Те носеха плакати, на които беше написано: „Никога в неделя!”
 
Протестиращите обявиха, че заради кризата, хората нямат пари, които да харчат дори през седмицата и затова работата в неделя няма да увеличи продажбите.
 
До безредиците се стигна, след като демонстрантите блокираха движението по една от централните улици на гръцката столица. Полицията опита да изгони собствениците на магазини и да освободи трафика, но хората отказаха да се оттеглят.
 
Междувременно Гръцкият статистически институт съобщи, че тази година търговците на дребно са регистрирали най-слабите продажби за Коледа за последните 10 години - с около 40% по-ниски от 2011 г. Коледните продажби на облекло и обувки са намалели с 50 на сто, а на козметика и книги - с по 30%. Дори и продажбите на хранителни продукти в навечерието на Коледа тази година са били с около 20 на сто по-слаби, отколкото през миналата.