Марсилия и Кошице откриват сезона с празненства и фойерверки

Френски и словашки град бяха избрани за европейски столици на културата през 2013 г. В Марсилия и Кошице културната програма стартира още в първия месец на новата година, съответно на 12 и на 19 януари, съобщиха от Европейската комисия.


„Убедена съм, че зрителите ще бъдат свидетели на незабравима церемония по откриването и в двата града. С тези прояви ще се отбележи началото на една великолепна година на културни мероприятия, предназначени не само за местното население, но и за гостите,” каза европейският комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта Андрула Василиу.


По думите на Василиу за последните 25 години инициативата „Европейска столица на културата“ се е доказала като „невероятно успешно начинание на Евросъюза... изключително важно за развитието на туризма, създаването на работни места и оживяването на града”.


На откриването в Марсилия ще присъства председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Церемонията в Кошице ще уважи комисар Андрула Василиу.


С отличната си подготовка и изпълнението на поетите при избора ангажименти двата града си спечелиха наградата „Мелина Меркури“, с 1,5 млн. евро парично изражение, която получиха от Европейската комисия през есента. Празненства, изложби, театрални пиеси, заря и други традиционни и екстравагантни мероприятия ще ознаменуват старта на мероприятията в двата града.


София е кандидат за Европейска столица на културата за 2019 година. Поканени да излъчат градове за същата година, по един от всяка страна, са България и Италия. Инициативата е създадена през юни 1985 г. от Съвета на министрите на ЕС. Досега повече от 40 градa са носили титлата, включително Стокхолм, Генуа, Атина, Глазгоу, Краков, Порто.