България е на предпоследно място по този показател в целия ЕС

България е сред страните с най-ниско производство на биопродукти в Европейския съюз. В търговската мрежа има минимални количества екологично чисти храни от български фирми. 95 на сто от произведените у нас биопродукти се изнасят в чужбина.

 

У нас делът на стопанствата, сертифицирани за извършване на органично земеделие, е пренебрежимо малък, а земята, която се използва за производство на биохрани, е едва 0,1% от общата използвана селскостопанска територия.

 
Зад нас по тези показатели е само Малта, където почти няма интерес към производството на биопродукти. Това сочат данни на Евростат за политиката на ЕС в областта на органичното земеделие.
 
Според изискванията на ЕС само храните, които съдържат най-малко 95 на сто биологично чисти съставки, могат да бъдат етикетирани като "биологични" продукти.