„Националностите не се колекционират”, каза шефът на белгийската Комисия за натурализациите

След като френският актьор Жерар Депардийо получи руско гражданство, и белгийските власти се намесиха в полемиката около националността на актьора. Сега всички се питат дали той ще бъде белгиец, руснак или двете заедно. Със сигурност актьорът не иска да бъде французин заради новите данъци за най-богатите хора в страната, наложени от президента социалист Франсоа Оланд.

 
Привързаността на Жерар Депардийо към Русия не е нещо ново. Той често посещава страната, редовно присъства на филмовите фестивали там, както и на събития с известни личности. Депардийо дори снима и няколко реклами в Русия, като например за руски доматен сос.
 
Преди да стане ясно, че Владимир Путин дава гражданство на актьора, всички смятаха, че той ще се установи в Белгия. Жерар Депардийо си купи къща в малкото градче Нешен, край границата с Франция.
 
Белгийските власти обаче реагираха на жеста на Путин. Председателят на белгийската Комисия за натурализациите заяви, че ако Депардийо приеме руското гражданство, той пак може да кандидатства и за белгийско, но искането му вече ще бъде разгледано по друг начин. 
 
„Националностите не се колекционират, въпреки че е възможно да имаш две или три”, заяви още председателят на комисията, като подчерта, че до този момент френският актьор не е подал искане за белгийско гражданство.
 
Междувременно обаче Жерар Депардийо потвърди, че е подал молба за руски паспорт и е възхитен, че тя била одобрена от президента Владимир Путин.