Премиерът Камерън ще се кандидатира за нов мандат

Британското правителство трябва да потърси начини да затрудни имиграцията от Европейския съюз, по-конкретно от България и Румъния, към Великобритания. Такова мнение изказа британският премиер Дейвид Камерън, който обяви, че ще търси нов мандат след изтичането на настоящия му.


Правителството на консерваторите в Лондон се опасява, че много от потенциалните имигранти идват на Острова в търсене на социални помощи.


В Обединеното кралство очакват, че хиляди имигранти от Румъния и България ще пристигнат във Великобритания през 2014 година, след като изтекат преходните споразумения, сключени при присъединяването на двете страни към ЕС през 2007 година.


„Сега министрите ще търсят начини да затруднят пристигането на имигранти от съюза, които да искат социални помощи или търсят достъп до здравни услуги,” каза Камерън пред Би Би Си.


Премиерът разясни, че сред основните причини една страна да стане член на Евросъюза са т.нар. ключови свободи – за движение на стоки, услуги и хора.


„Дали трябва да търсим аргументи да бъде по-трудно за хората да идват във Великобритания и да искат социални помощи?”, попита риторично Камерън и отговори категорично: „Да, честно казано, трябва!”.


Министър-председателят посочи още, че в момента Лондон подготвя специален план за промяна в отношенията си с Брюксел, като целта е да върне на британския парламент част от суверенните пълномощия, преминали под юрисдикцията на органите на Европейския съюз.


Великобритания се готви да излезе от редица общи сфери на дейност на съюза, за да засили позициите на националния парламент. Дейвид Камерън изрази и желание до пет години в кралството да бъде организиран референдум за членството на страната в общоевропейската организация.