Мафията се е установила сериозно в най-голямата икономика в Европа

Около 50% от престъпните групи, действащи в Германия, принадлежат към калабрийския клон на италианската мафия – Ндрагетата, обяви началникът на федералната полиция Йорг Цирке.

Откакто преди 6 години в град Дуйсбург бяха показно разстреляни 6-ма души – предполагаеми членове на мафията, тревогата от разширяването на дейността на Ндрагетата извън Италия се засили сериозно.

„Половината от престъпните групи, установени в Германия, принадлежат към Ндрагетата. Тя е най-голямата престъпна група от 80-те години на 20-ти век. В сравнение с другите групи, действащи в Германия, италианците имат най-силната организация”, посочи още Цирке.

Според началника на федералната полиция е „крайно необходимо” Германия да последва примера на Италия и да въведе като престъпление в наказателния си кодекс принадлежността към организации от мафиотски тип.

По данни на Европол годишните приходи на Ндрагетата, чиято база е в Южна Италия, са 44 милиарда евро, което е повече от приходите на водещи глобални корпорации като „Майкрософт” и „Епъл”.