Композиции от парни машини ще преминат по маршрута, използван през Викторианската епоха

Най-старата подземна железница в света – лондонското метро, навърши 150 години. Век и половина след официалното му откриване, метрото продължава да е най-масово използваният транспорт в британската столица. Според историци то е сред основните причини за разрастването на Лондон и превръщането му в една от столиците на света.


Жителите на 8-милионния град не могат да си представят живота в столицата без най-популярната транспортна услуга в страната. И до днес подземните железници в десетки градове по света копират структурата на лондонското метро.


Всяка голяма метрополия се нуждае от подземна железница. Най-бързоразвиващите се градове по света като Пекин, Шанхай и Делхи последваха примера на Лондон.


По време на Втората световна война тунелите на метрото предоставят укритие от нацистките бомбардировки на хиляди граждани. През 2005-а лондонското метро стана сцена на един от най-широко отразяваните терористични актове в света. Днес, след дълги години на недостатъчни инвестиции и бавни темпове на модернизация, „тръбата”, както я наричат англичаните, се нуждае от ремонти.


Юбилеят обаче измества фокуса от злободневните теми към празничното настроение. Гражданите и гостите на града ще могат да видят композиции от парни машини, които ще преминат по част от оригиналния маршрут, използван през Викторианската епоха.