Браншът протестира срещу готвените от правителството реформи

Таксиметрови шофьори във Франция излязоха на протест, като блокираха основните магистрали в цялата страна и парализираха редица градове.

Браншът оспорва нов закон, който според тях ще ощети бизнеса им. Таксиметровите шофьори критикуват разпоредба, която може да ги изключи от обществените поръчки за осигуряване на транспорт на лежащо болни. От бранша недоволстват и от възникването на нелоялна конкуренция от страна на таксита-мотоциклети, както и от туристическите компании, които предлагат собствени таксиметрови услуги.

Според синдикатите спорният закон подлага на опасност 33 000 работни места.

В мобилизацията участваха и четирите синдикални организации на таксиметровите шофьори.

Около 800 таксита се събраха на парижките летища „Роаси-Шарл де Гол” и „Орли”, за да се влеят в събралата се в центъра на френската столица демонстрация. Техни колеги блокираха улиците към железопътните гари.

Около 1000 таксита са се събрали в Нант и в Марсилия. Задръствания са се образували още в Тулуза и Лион, мобилизация има и в южния град Ница.

Протестът обхвана цяла Франция , което доведе до огромни задръствания по шосетата към Марсилия, Нант, Лион, Тулуза и още много градове.