Влаковете, които минават в близост предизвикват силни вибрации в храма

Една от най-известните забележителности в Германия - Кьолнската катедрала - е в опасност, обявиха високопоставени представители на католическата църква. В катедралата се усещат силни вибрации заради движението на влаковете по нова линия на метрото.


Посетителите на високата 157 метра Кьолнска катедрала многократно се оплаквали, че усещат вибрации. Затова в готическата постройка били поставени шест машини за измерване на земетресения, които потвърдили, че сградата се тресе.


Сеизмолозите смятат, че структурата й не е застрашена. Единственото притеснително нещо бил шумът, който вдигат влаковете по откритата миналия месец нова линия на метрото. Тя минава от едната страна на историческата забележителност.


Строителят на подземната железница също беше категоричен, че катедралата не е застрашена. Въпреки това, свещениците и градските власти се договориха влаковете да намаляват скоростта, когато минават в района на катедралата. Създадена е и работна група, която да набележи и други мерки за спиране на вибрациите и шума.


Строежът на катедралата в Кьолн започва през 1248 г. Тя понася значителни щети по време на бомбардировките през Втората световна война, но е възстановена напълно. Храмът е в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство. В него се съхраняват част от мощите на Трите влъхви.