Георгиус Папаконстантину е обвинен, че е извадил имената на трима свои роднини от т.нар. "Списък Лагард"

Гръцкият парламент реши да започне разследване срещу бившия финансов министър на страната Георгиус Папаконстантину. Той е обвинен за това, че е извадил имената на трима свои роднини от т.нар. "Списък Лагард". В него са включени данните на гърци с банкови сметки в Швейцария, за които се предполага, че са укривали данъци.


Разследването започна, след като стана ясно, че през 2010 година френските власти са предали на Георгиус Папаконстантину списък, откраднат от британска банка. В него били имената на около две хиляди гърци със сметки в Швейцария. Те трябвало да бъдат разследвани за възможно укриване на данъци. Тогава властите не предприели нищо.


Миналия месец Атина отново поиска копие на списъка и беше установено, че имената на трима роднини на бившия финансов министър са премахнати. Папаконстантину, който беше финансов министър в периода 2009 - 2011 година, отрича всички обвинения. Той твърди, че не е  направил никакви промени в списъка с данни и е жертва на клеветническа кампания.


В същото време искането на опозицията разследването да включва и друг бивш финансов министър Евангелос Венизелос, който в момента е начело на една от управляващите партии - ПАСОК, беше отхвърлено. Парламентът не прие и исканията за разследване срещу бившите премиери технократът Лукас Пападимос и социалистът Георгиос Папандреу.