Или за едни закъснели мерки срещу свободната продажба на огнестрелно оръжие...

500 милиона долара ще струват на американското правителство мерките, които Барак Обама прие срещу продажбата на оръжие в страната. Сред тях са ограничения за щурмовите оръжия, големи пълнители и бронебройни куршуми, проверки на криминалното минало на хора, които искат да си купят автомат, пистолет или пушка. Мерките са в отговор на клането в Нютаун, Кънектикът от преди месец, когато 20 деца и 7 техни учители бяха застреляни от неуравновесен младеж.

Обама се ангажира да зачита втората поправка на Конституцията на САЩ, която гарантира правото за носене на оръжие и в която се е вкопчила Националната оръжейна асоциация, за да се противопостави на забраната за използване на автомати, влязла в сила през 1994 година, но само за десетгодишен период.

Интересен факт е обаче, че след стрелбата в Нютаун в пресата се появи информация, че в страната има близо 200 милиона регистрирани оръжия.

Ето и малко статистика относно кървавите кланета през годините. От 1999 г. досега на територията Щатите са извършени общо 28 подобни кланета. В училище в Колорадо през 1999 г. са застреляни 13 души. Същото лято в Денвър загиват още 12 по време на премиерата на филма „Батман”. През 2007-ма в детска градина във Вирджиния Тех хладнокръвно са застреляни 33-ма души, включително и самият извършител на престъплението.

Статичстически данни, изгубени човешки животи, кървави драми, по-страшни и от филмите на ужасите, които ни заливат от екрана. По-страшен обаче е фактът, че ден преди Обама да представи своя план за намаляване на насилието, Националната оръжейна асоциация пусна в експлоатация приложение за мобилни телефони, наречено „NRA: Practice Range”, обучаващо децата как да стрелят с автомат.

Приложението може да си инсталира на iPhone и iPod и е създадено съвместно с мобилната компания MEDL Mobile. Играта е безплатна, но срещу скромната сума от 99 цента всеки играч може да подобри капацитета на своето огнестрелно оръжие и да „отключи” своя снайпер MK11. Устройството разполага и със съвети за безопасност при употребата му.

Според някои източници приложението „NRA: Practice Range” може да се използва от деца над 4 години, въпреки че е качено на интернет страницата на Apple, където се препоръчва за употреба от лица над 12-годишна възраст, поради „реалистичното” насилие в него.

Доста интересно начинание! От една страна ограничават употребата на оръжия, а от друга обучават децата как да стрелят с пистолет или пушка. Нищо чудно, че в магазините често се разхождат малки момченца с пластмасови картечници в ръка, които с удоволствие казват: „Ще те застрелям!” Те може би наистина изпитват удоволствие от това да държат такъв вид предмети. По-лошото обаче е, че родителите не осъзнават опасността след време тази агресия да се обърне срещу тях.

Това ме подсеща за едно изследване, което прочетох преди време. През 1961 г. Алберт Бандура, изучавайки моделите на поведение, свързани с агресията, провежда експеримента с куклата Бобо - надуваема играчка с размер, приблизително колкото едно дете преди пубертета. В изследването се включват момичета и момчета от детската градина към Станфордския университет на възраст между 3 и 6 години.

Разделят ги на две групи от по 24 деца. Върху първата група се използва агресивен модел на поведение (възрастният многократно удря надуваемата кукла Бобо в продължение на почти 10 минути), а върху другата група – неагресивен. После дават на малчуганите да изберат с какво искат да си играят – картофени щампи и стикери или с чук и надуваемата кукла Бобо.

Оказва се, че децата, наблюдавали ударите върху Бобо проявяват подобно поведение в сходни ситуации, особено ако са награждавани, а не наказвани за поведението си. Или казано с други думи, агресията поражда агресия... 

Автор: Анелия Тодорова