Поръчала покушението срещу бизнесмен, твърдят от прокуратурата в Киев

Бившият украински премиер Юлия Тимошенко е заподозряна за убийството на украинския бизнесмен и депутат Евгений Шчербан. Президентът на финансовата корпорация „Атон” беше застрелян на летището в Донецк през 1996 г.

Ако обвинението докаже съпричастността на Тимошенко към покушението, тя може да получи доживотна присъда, обяви на пресконференция главният прокурор на Украйна Виктор Пшонка.   

При стрелбата срещу бившия член на Върховната Рада бяха убити съпругата му и служител на летището. През април 2012 г. неговият син Руслан съобщи, че е предал на следствието документи, свързващи бившия министър-председател със случая.

Адвокатите на Юлия Тимошенко отхвърлят тезата, че тя е свързана с престъплението. Прокуратурата обаче твърди, че тя е поръчител на убийството на Шчербан, заедно с друг бивш премиер – Павел Лазаренко. А мотивите им – бизнес интереси.

„Задачата е била на всяка цена Шчербан да бъде убит,” каза пред медиите Пшонка. По думите му причина за конфликта е станало нежеланието на бизнесмена да подчини своя бизнес на структурите, управлявани от Лазаренко и Тимошенко, която по онова време оглавява корпорацията „Единни енергийни системи на Украйна”.

Предмет на целия спор е бил природният газ и цената му,” добави главният обвинител на Украйна.  

Украинското правосъдие погна Юлия Тимошенко след слизането й от власт по няколко линии. Бившият премиер вече излежава седемгодишна присъда за злоупотреба с власт при сключването на газовите сделки с Русия през 2009 година. Съдят я и за укриване на данъци.