Началото на празненствата беше дадено още в понеделник

Франция и Германия отбелязват днес 50-годишнината от подписването на Елисейския договор. Това е пактът за приятелство между бившите заклети врагове, който заздравява помирението им след Втората световна война.

 

Началото на празненствата беше дадено още в понеделник, когато германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд се срещнаха в Берлин с 200 френски и германски студенти.

 

В днешния ден на тържествени церемонии лидерите на двете държави ще произнесат речи по повод подписването на договора на 22 януари 1963 г. от генерал Шарл де Гол и канцлера Конрад Аденауер.

 

За днес е предвидено общо заседание на правителствата от двете страни, както и съвместна френско-германска парламентарна сесия в сградата на берлинския парламент - Райхстага.

 

Париж и Берлин имат разногласия както по въпроса как да се преодолее дълговата криза в Еврозоната, така и в области като ядрената енергетика, на която Франция много разчита, а Германия смята да изостави в идните години.

 

Френско-германското сътрудничество обаче има решаваща роля за европейската интеграция. Двете държави винаги са били двигател на процесите в Европейския съюз.