На притежателите на "златен талон" ще се отнемат точки само за употреба на алкохол

Нова наредба за контролните точки влиза в сила от 4 февруари, съобщиха от КАТ. В нея ще бъде намален броят на нарушенията, за които се отнемат контролни точки.

Съгласно наредбата на водач, на притежателите на "златен талон" няма да се отнемат точки за други нарушения освен за употреба на алкохол.

От 4 февруари шофьорите ще остават без контролни точки за 14 нарушения, а не за 25 - както е в момента.

Занапред няма да се вземат точки за използване на антирадар, нито за неправилно преминаване край спирка на градския транспорт или спрял автобус. Няма да ни отнемат контролни точки и при навлизането в еднопосочна улица.

За управление на превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 промила ще ни отнемат 10 точки. Ако ни хванат повторно - 15 точки. Ако откажем да бъдем проверени с дрегер - 12 контролни точки.

Ако превишим скоростта с над 50 километра в час - ще се лишим от 12 точки.
 
Новото е, че вече се взимат точки за превозване на деца без обезопасителни детски системи и за спряло от движение моторно превозно средство. Съответно - 6 точки за без детско столче и 5 точки за управление на спряно от движение моторно превозно средство.

 

Ако не спрем на пътен знак "СТОП", изпреварим неправилно или отнемем предимство , се прощаваме с 8 точки. Ако преминем на червено или не дадем предимство на пешеходец, ще ни отрежат от талона по 8 точки.

Хванат ли ни да говорим по мобилния телефон без хендс фри губим 6 точки.

Още при обсъждането на наредбата най-спорни станаха 4-те точки, които се отнемат за причиняване на катастрофа. Според окончателния текст те отпадат. По новата наредба няма да се вземат и 6 точки за каране на кола без документи.

 

Повече гледайте във видеото.

 

Репортер: Живко Константинов