Въпреки намерените милиони за заплати премиерът Борисов не беше напълно доволен

Работниците от ВМЗ-Сопот започнаха да получават неизплатените си заплати за последните три месеца от миналата година. До този развой на събитията се стигна след като на извънредна среща в Министерския съвет беше съобщено, че са намерени 4 милиона лева.

Средствата не са от държавния бюджет, а от международна сделка, от която се очакваше да бъдат преведени парите, съобщи още премиерът Бойко Борисов. Това е причината синдикатите да призоват за спиране протестите.

До добрата новина за работниците във ВМЗ-Сопот се стигна след среща на синдикатите, премиера Бойко Борисов и министъра на икономиката Делян Добрев. Още на обяд премиерът обясни, че са направени всички процедури по отблокирането на сметките на предприятието.

„Фактически още днес работниците през половин час ще могат да си вземат всички заплати, включително и тази от понеделник, която трябва да получат, така че всичко, което имат да получават в рамките на днешния ден ще бъде изчистено”, гарантира Борисов.

Синдикатите изразиха удовлетвореност от решението на казуса.

„Сагата във ВМЗ-Сопот по отношение на неплатените заплати очевидно върви към своя край,  което ще даде възможност ВМЗ-Сопот да започне нормално работа”, коментира председателят на КНСБ Пламен Димитров.

Въпреки намерените милиони за заплати премиерът Борисов не беше напълно доволен

„Моята препоръка към министър Добрев е да направи оценка дейността на директора, което е в нашите правомощия. Аз считам, че това е един слаб директор и не може да нямаме хора в комбината, които милеят за него”, заяви Бойко Борисов.

Той обясни още, че в продължение на 20 години оръжейното предприятие е натрупало дълг в размер на около 180 милиона лева.

„Цели инсталации са изнасяли от този завод, затова виновните трябва да си понесат вината и да бъдат съдени - това е точната дума”, категоричен е премиерът.

От своя страна председателят на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев обясни, че още по времето на бившия директор Иван Иванов е подал документи в прокуратурата.

„Говорил съм вече с главния прокурор – човекът каза, че ще ги анализират и ще предприемат действия, ако се налага. А за мен категорично се налага”, поясни Тренчев.

Следващата седмица страните ще продължат да търсят варианти за стабилизацията на предприятието.

Въпреки заплатите работниците запазват стачна готовност

Едва след като започнаха да теглят парите си от банкоматите, работниците и синдикатите във ВМЗ-Сопот решиха да прекратят ефективната си стачка. Те обаче предупредиха ръководството и на завода, че до окончателното приемане на оздравителната програма, запазват стачната си готовност.

Подробности ще намерите във видеото.

Репортер: Мария Димитрова