Преди шест години гражданите са били питани дали трябва да има ново хранилище до централата

Споровете около това да се продължава ли проектът за АЕЦ "Белене" или не, доведоха и до предстоящия референдум.


Изходът от референдума ще посочи и бъдещето за атомната централа „Козлодуй”. От евентуално „Да” или „Не” в неделя ще се реши дали ще има зелена светлина за строеж на седми блок на централата, което би довело и до нови работни места.


Оказва се, че хората в Козлодуй вече са участвали в референдум за енергетиката. През зимата на 2007-ма в крайдунавския град е проведен първият местен референдум.


Малко след затварянето на блоковете на атомната централа гражданите в района трябва да гласуват "за" или "против" хранилището за радиоактивни отпадъци да се построи в нивите край града. Две от харесаните площадки, при които проучванията са в напреднала фаза, са именно тук.


Според инициаторите на референдума след затварянето на 3 и 4 блок на местното население му остава да използва единствено природните дадености, за да се препитава. Работата в сферата на енергетиката тогава намалява.


Допитването успява да ангажира едва 30 на сто от местните. Въпреки това 93% от тях казват „Не” на хранилището в Козлодуй. До няколко години новото хранилище трябва да се изгради в непосредствена близост до централата.


А какво е настроението на хората в Белене и Козлодуй следят нашите репортери Георги Георгиев и Нели Тодорова.

 

Повече гледайте във видеото.