Веселин Цветанов и Мария Цънцарова провериха кой има интерес да търгува с гласовете на избирателите

Освен като първия референдум в най-новата история на България, вотът в неделя може да бъде запомнен и като първото гласуване без нито един сигнал за купуване на гласове. Поне предварително и поне официално. Има ли предложения за търговия с вот, останали извън полезрението на полицията и кой има интерес да търгува, провериха Веселин Цветанов и Мария Цънцарова.


Квартал "Надежда" в Сливен на избори винаги приковава  вниманието на медиите. Заради подозренията, че там се търгува с гласове.


„Една немалка част от кампанията върви по начин да откаже избирателя да гласува. Няма позитивни дискурси за референдума като гражданска, пряка демокрация. Лицата, които представят тезите, особено за „Не”-то, са едни недостатъчно компетентни, несимпатични лица. Просто има една определена, целенасочена кампания за отказване на хората от гласуване. Но не както ме питате от джоб в джоб, а през медиите да се стигне до повече хора”, обясни за Нова телевизия политологът Анна Кръстева.


Политоложката припомня и опцията за гласуване с празна бюлетина - в случай, че не споделяме нито една от предлаганите ни позиции, но искаме да упражним правото си на глас.


Повече по темата може да гледате във видеото.