През зимата на 2009-а Златомир Иванов-Баретата е арестуван, след като сам се предава на ДАНС

През зимата на 2009-а Златомир Иванов-Баретата е арестуван, след като сам се предава на ДАНС. Преди това е обявен за издирване. Тогава е обвинен, че стои зад престъпна група, свързана с разпространение на наркотици и поръчителство на убийства.

 

Показанията на свидетел свързват името му с убийствата на някои от ключовите фигури в подземния свят, сред които Антон Милтенов–Клюна и Никола Иванов–Бобъра. Баретата е подозиран и като поръчител на убийството на писателя Георги Стоев.

 

Три години по-късно Златомир Иванов получава осем години затвор за ръководене на престъпна наркогрупа, известна като „Фирмата”. Въпреки че Прокуратурата тогава иска 17 години затвор за Баретата, той е оневинен за поръчителството на убийството на Румен Стефанов–Алф.

 

През ноември Апелативният съд отлага делото именно за днес, 29 януари. Подозиран е и за трафик на жени и ръководене на контрабандни канали за крадени автомобили.

 

Златомир Иванов е бил командос в отряда за борба с тероризма на МВР. Според публикации в медиите той напуснал баретите в знак на протест срещу задържането на негови колеги, влезли в сблъсък със сутеньори. Тогава заедно с него отряда напуснали Пламен Галев и Ангел Христов, известни като Братя Галеви.

 

Бивш възпитаник на спортното училище в Стара Загора, където тренира борба, официално се занимава с охранителна дейност, търговия с петролни, химически и фармацевтични продукти, собственик е на бинго и игрални зали. Баретата стои и зад компанията за сигурност и охрана „Аркус сигурност”, бивш собственик е и на групировката „Аполо и Болкан”.