Простреляният е уцелен в артерии на краката и бъбреците

Златомир Иванов-Баретата, който бе показно прострелян пред входа на Съдебната палата, обикновено носел бронежилетка, научи Нова телевизия. Все още обаче не е ясно дали е бил така защитен и в момента, когато куршумите полетели към него във вторник.

 
Не се знае и дали стрелецът умишлено се е целил в краката на жертвата и имал ли е добра видимост към главата му. Иначе, местата, на които е прострелян Баретата, са опасни - артериите по краката и бъбреците. Благодарение на бързата реакция на екипа на Спешна помощ обаче животът на Иванов е вън от опасност. Линейката дошла на мястото по-малко от 10 минути след стрелбата.
 
През лятото на 2010 г. стана ясно, че след серия операции на пикочните пътища, се наложило отстраняване на простатата на Баретата.
 
Неуспешният опит за разстрел в центъра на София накара мнозина да направят паралел между днешното нападение и убийството на Дмитрий Минев-Руснака. Той бе застрелян на около 500 метра от сградата на Съдебната палата през 2004 г., когато излизал от столично заведение. Снайперистът стрелял от необитаем апартамент на последния етаж в отсрещната сграда. Димата Руснака издъхна, след като бе уцелен с един куршум в сърцето.
 
И тогава, както и днес, охраната на Минев откри огън по нападателя. 
 
Руснака бе сред основните фигури в СИК, заедно с Младен Михалев-Маджо, Красимир Маринов-Маргина и Румен Николов-Пашата.
 
Още по темата гледайте във видеото.
 
Репортер: Надя Ганчева