Следи от него няма, унищожил ги е пожарът

Полицията откри оръжието, с което вчера беше прострелян Златомир Иванов. Потвърди се, че стрелецът е използвал модифициран автомат „Калашников” с оптика и заглушител. Всички следи и отпечатъци по него обаче са унищожени от пожара, който извършителят е запалил.

След като разчистиха отломките от срутилия се таван и изпепелените греди, разследващите намериха много гилзи и оръжието, с което е прострелян Златко Баретата. Въпреки това, кой е държал оръжието най-вероятно ще се докаже трудно, защото автоматът е изцяло обгорял в пожара.

Малко след като откриха оръжието, разследващите напуснаха апартамента, но той остана запечатан. Веднага след като приключи огледът, те се насочиха към друга сграда, разположена точно срещу страничния вход на Съдебната палата. Именно през него се е очаквало Златомир Иванов да влезе в съда.

Таванското помещение е необитаемо, а от прозорците му се разкрива добър изглед към входа на съда. Тук се предполага, че е бил позициониран втори екип, подготвен за нападението над Баретата. В изоставения апартамент обаче полицаите не са открили никакви следи.

Версиите на полицията са десетки. Неясно остава защо Златомир Иванов е избрал за първи път да влезе през централния вход на Съдебната палата, какви са мотивите на извършителите и защо не е бил охраняван от полиция.

„Той е под домашен арест… и покушението би могло да стане единствено като излиза от вкъщи или като влиза в Съдебна зала”, отбеляза председателят на СГС Владимира Янева. „Хора с неговото име под домашен арест не са много и може би се броят на пръстите на едната ми ръка и може би трябва да има някакъв контрол, когато тези хора се придвижват”.

От помещението, от което се е стреляло по Баретата, бяха иззети и други веществени доказателства. Ще бъдат назначени експертизи, които да докажат дали това са вещите, оставени от неизвестния стрелец на тавана.

Репортаж: Надя Ганчева и Владислав Милиев.