Главният прокурор не се съгласи с премиера, че арестът щял да спаси Баретата

Не може в една държава да се стреля на стълбите на Съдебната палата”. Новият коментар на новия главен прокурор дойде по време на пресконференция в София. Изказването на Сотир Цацаров беше по повод стрелбата срещу Златко Баретата в центъра на столицата, при което Златомир Иванов беше ранен тежко, когато пристигна за съдебно заседание по свое дело.

Присъда се раздава вън от правосъдието…”, отбеляза още главният обвинител на републиката, там „където гражданите на София минават ежедневно”.

Цацаров, който застана начело на държавното обвинение след позитивни оценки по свой адрес от страна на управляващите, днес изрази несъгласие с изказването на министър-председателя по повод покушението. В коментар на стрелбата Бойко Борисов заяви, че ако Баретата е бил в ареста след присъдата, получена на първа инстанция, нямало да влиза през главния вход на Съдебната палата, където го застигнаха куршумите.

„Не подкрепям такава позиция. Единственият орган, който следва да решава мярката за неотклонение е съдът”, заяви прокурорът. По думите му „мярката за неотклонение във всяка правова държава се определя и взема само от съда”.

По-рано днес вътрешният министър Цветан Цветанов каза, че се работи по няколко версии за направения опит за убийство, като уточни, че разследването е в начален етап. Една от тях е за нерешени финансови отношения, друга – за конфликт при преразпределението на наркопазара. Златко Баретата има осемгодишна присъда като лидер на наркогрупа.

Междувременно състоянието на Златомир Иванов остава тежко. Той е настанен в централната реанимация на "Пирогов" и беше поставен на изкуствено дишане.