Еднократна инвестиция спестява впоследствие хиляди за ток и парно...

6000 лева по-малко е платило за ток и парно столично училище, което е подобрило енергийната си ефективност. Учебното заведение е първата завършена сграда, финансирана от Националната схема за зелени инвестиции чрез продажбата на парникови емисии.

А как точно се спестяват пари?

4000 квадратни метра топлоизолация на всички стени и покрива на сградата. Подмяна на старата дограма и оптимизация на електрическата инсталация. А освен това и ремонт на басейна. Инвестицията за над половин милион лева ще спести хиляди за ток и парно.

С въвеждането на мерките за енергийна ефективност сметката за отопление за месец декември 2012 г. е намаляла с близо 6000 лева, в сравнение със същия период на 2011 г.

„За целия отоплителен сезон ще има една сериозна икономия и тези средства ще ги вложа в подобряване на средата вътре в училище", обясни директорът на училището Мая Николова.

Кметът на София Йорданка Фандъкова поясни, че в общо 30 училища и детски градини ще бъдат с въведени цялостни мерки за енергийна ефективност и по този начин ще бъдат спестени средства, които ще останат в самото училище.

Късмет да получат финанси за саниране ще имат още 69 сгради – публични сгради, училища, читалища и спортни зали, в цялата страна.

Средствата за по-добра енергийна ефективност идват от продажбата на квоти от парникови газове, с които разполага България. Преизпълнението на страната ни е дало възможност да продадем емисии на държавите, които не са изпълнили плана си за намаляване на вредните газове. Така Австрия купува излишните квоти на България, а парите отиват за екопроекти у нас.

По думите на министъра на околната среда и водите Нона Караджова спестените пари от плащане на ток и парно за една година са в размер на 4 380 000 лева.

Гледайте повече във видеото.

Репортер: Живко Константинов