Кметовете се притесняват, че това ще доведе до намаление на бюджета им

И кметовете се оплакаха от сметките за ток. Драстично по-високи фактури за улично осветление са получили кметовете на селата в община Монтана. На повечето от тях, сумата за януари е близо два пъти по-висока от тази за декември.

 

1100 лева за улично осветление на село „Доктор Йосифово”, трябва да плати за януари кметът Пеко Пемперски. Тази сметка е с близо 500 лева по-висока от декемврийската.

 

„Лампите са едни и същи, часа за включване и изключване е еднакво с миналия месец”, каза Пеко Пемперски, кмет на село „Доктор Йосифово”.

 

Съседното село „Студено буче” е в същата ситуация. Сметката им за януари е с 50 процента по-висока.

 

„Месец декември, ако тъмната част на денонощието е била 13 часа, то през януари е спаднало на 12 часа, тоест часовото време спада, а консумацията на ток се увеличава”, коментира Петър Александров, кмет на село „Студено буче”.

 

Кметовете се притесняват, че с отделения им бюджет от общината за годината и подобни сметки, парите ще им стигнат най-много до средата на 2013 година.

 

Годишния ми бюджет за улично осветление три поредни години е в рамките на 8 000 лева, а сега като имаме такива сметки по 1100 лева на месец, до април съм свършил половината бюджет”, оплака се Пеко Пемперски.

 

За възрастните хора обаче, уличното осветление е нужно и няма как кметовете да пестят от него.

 

Управниците се зарекоха, че в края на този месец ще отчитат сметката заедно със служителите на електроразпределителното дружество.