Проверката е заради протестите срещу цените на тока и парното, отбелязаха от обвинението

Дейността на ДКЕВР ще бъде обект на вече започнала проверка на Върховната административна прокуратура, съобщиха от обвинението. Повод за проверката е масовото недоволство на граждани в цялата страна срещу високите цени на електрическата и топлинната енергия, отразено в медиите, отбелязват от прокуратурата.

От съобщението става ясно, че в хода на проверката прокуратурата ще изиска цялата информация за действията на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и за начина, по който е осъществен контрол на електроразпределителните и топлофикационните дружества при формиране на цената, отчитане и заплащане на потребената енергия.

Проверката ще обхване и дейността на Агенцията за приватизация, както и следприватизационния контрол за осъществения надзор при изпълнение на приватизационните договори от електроразпределителните дружества.

Обществеността ще бъде своевременно уведомявана за резултатите от проверката и за предприетите действия от страна на Върховна административна прокуратура, обещават обвинителите.

По-рано енергийният министър Делян Добрев заяви в парламента, че бившият председател на държавния регулатор Ангел Семерджиев „трябва да отговори на много въпроси”, защото за печалбите на електроразпределителните дружества била отговорна комисията. Днес беше избран новият председател на ДКЕВР – Юлиана Иванова. Назначението й обяви премиерът Бойко Борисов.