През 2012 г. те вече са под 3000, а основната причина е, че трябва да дадат парите наведнъж

Все по-малко българи успяват да си купят осигурителен стаж. Основна причина за спада е това, че не можем да платим разсрочено, а трябва да го направим накуп. Това сочат данни на Националния осигурителен институт, предоставени на Нова телевизия.


Купуването помага на онези българи, които имат необходимата възразст за пенсия, но не и достатъчно трудов стаж. Всичко това, обаче става и все по-недостъпно за тях. 34 години и 8 месеца за жените и 37 години и 8 месеца за мъжете. Толкова осигурителен стаж ни трябва за пенсия, ако сме навършили необходимата възраст.


Всеки би могъл да си купи до 5 години осигурителен стаж. За висшистите това е възможно, когато решат. Откупеното време не трябва да надвишава срока на обучението им. Всички останали могат да купят стаж, когато достигнат пенсионна възраст. У нас обаче желаещите да платят за пропуснатите години са все по-малко.


Ако през 2010 около 11 400 пенсионери са си купили стаж, през 2011 те са били около 3300,  през 2012-та те вече са под 3000. На половина са намалели и висшистите, платили осигурителни вноски за времето на обучението си.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Марина Цекова