Ще се проверява дали се изпълняват условията, обяви Сотир Цацаров

Прокуратурата е изискала договорите за приватизация на електроразпределителните дружества и други документи от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Това обяви главният обвинител на републиката Сотир Цацаров преди заседание на Висшия съдебен съвет.

В сряда стана ясно, че Върховната административна прокуратура вече разследва Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Проверката, предизвикана от недоволството на гражданите от високите сметки за ток и парно, е за законността на актовете и дейността на ДКЕВР.
 
Двата акцента в тази проверка ще бъдат начинът на формиране на цената на електрическата енергия и приватизационните договори на ЕРП-тата. „Ще се обърне внимание на клаузите в тях и дали се изпълняват на практика, защото това рефлектира върху начина, по който българският гражданин плаща за електричество”, обясни Цацаров, цитиран от БГНЕС.

Главният прокурор пое ангажимент следващата седмица ръководителят на ВАП да даде повече информация за проверката. Цацаров допълни, че става въпрос за огромен по обем материал, който е свързан и с това какви задължения са имали дружествата в момента, в който са били приватизирани и дали условията по договорите се изпълняват.