В същото време прокуратурата започва проверка както в енергийния регулатор, така и в енергодружествата

В ДКЕВР се провежда обществено обсъждане на нова наредба за определянето на цените на тока. Пред сградата на комисията отново има протестиращи, но днес хората са двойно по-малко.

 

Доста по-интересно е зад стените на регулатора, защото 24 часа след като Юлиана Иванова зае поста председател на ДКЕВР, вече се говори за нейната оставка. Дотук се стигна след разследване на колегите от вестник „Труд”, които откриха, че бизнесът, който тя е развивала през последните две години – онлайн супермаркет, има законови пропуски. Според закона в този онлайн супермаркет няма право да се продават цигари. Оказа се, че дамата не е знаела това. Днес тя се извини и каза, че ще си поеме санкциите.

 

„Извинявам се на премиера Борисов. Благодаря на журналиста, който го е написал, защото и аз не знаех, че е незаконно. Готова съм да понеса всички санкции, включително и да си подам оставката”, каза Юлиана Иванова.

 

Все още обаче не е ясно какво ще направи новият председател на ДКЕВР за цените на тока.

 

В същото време прокуратурата е започнала проверка както в енергийния регулатор, така и в енергодружествата. Главният прокурор Сотир Цацаров даде заявка, че ако бъдат установени някакви нарушения, ще се търси персонална отговорност.

 

„Проверката ще установява два момента. Първият е начинът на формиране на цените на електрическата енергия. Вторият е изпълнението на договорите, с които е извършена приватизация на ЕРП-тата”, коментира Цацаров.

 

Целият репортаж гледайте във видеото.