Учени от Китай разработиха въглероден аерогел

Екип учени от университета в Джъцзян, Китай разработиха въглероден аерогел и го определиха като „най-лекия материал в света”. Експертите посочват, че той ще играе важна роля срещу замърсяването на околната среда. 

Спорд доклада, публикуван в списание „Nature”, материалът има много малка плътност – само 0,16 милиграма на кубичен сантиметър, или една шеста от плътността на въздуха. Това се дължи на факта, че течността в гела е заменена от газ. 

Основният автор на разработката Гао Чао обясни, че „най-важното качество на новия материал е неговата простота на производство” – използват се лиофилизирани решения, които елиминират влагата от въглеродните нанотръби и от графемите, но запазват тяхната цялост. По този начин въпреки своя крехък вид, въглеродният аерогел притежава чудесна еластичност и придобива предишната си форма, дори след като е бил подложен на натиск или компресия. 

Гао Чао изтъква и друго качество на този гел – неговата способност за абсорбиране. Той може да поеме органични смеси до 900 пъти по-тежки от собственото му тегло. Само един грам от този нов материал абсорбира 68,8 грама органична материя в рамките на една секунда. Това от своя страна го прави идеален за третиране на петролни разливи в морето, разказва китайския учен. 

Досега за най-лек материал се смяташе създадения през 2011 г. никелов аерогел. Той притежаваше плътност от 0,9 милиграма на кубичен сантиметър. 

Превод: Анелия Тодорова