В международния ден на театъра гилдията раздава своите награди

В международния ден на театъра гилдията раздава своите награди "Икар". За цялостен принос статуетката ще се връчи на семейството актьори Виолета Бахчеванова и Васил Стойчев.  Наградата на Съюза на артистите за чест и достойнство ще получи Александър Балкански заради приноса му към развитието на българския цирк.

 

С най-много номинации - цели пет, е спектакълът "Хамлет" на Явор Гърдев в Народния театър. Те са за режисура, водеща мъжка роля - на Леонид Йовчев, поддържаща мъжка роля - на Мариус Куркински.

 

Журито е оценило и сценография на „Хамлет” и неговото майсторско техническо осъществяване. 

 

За статуетката за водеща женска роля ще спорят Гергана Плетньова за "Вуйчо Ваньо" на Пламен Марков във Варненския театър, Мариана Крумова за "Медея" на Петър Денчев в Русенския театър и Силвия Лулчева за "Любовна песен" в Младежкия театър "Николай Бинев". 

 

Номинирани за главна мъжка роля, освен Леонид Йовчев, са „Хамлет”, са Иван Юруков за "Лов на диви патици" и Камен Донев за "Животът е прекрасен". И двата спектакъла са в Народния театър. 

 

Надпреварата за "Икар" за режисура е между Явор Гърдев, Александър Морфов и Пламен Марков - за техните спектакли "Хамлет", "Животът е прекрасен" и "Вуйчо Ваньо" на Варненския театър.

 

Още по темата гледайте във видеото.