Захлаждане ще има след празниците

16 температурни рекорда регистрираха метеоролозите. Някои от тях бият постижения на почти век. Най-топло е било в Плевен, където термометрите са показвали 31,1 градуса в ранния следобед. В Благоевград градусите са били 30,6. Горещо е било още в Монтана, Враца, Кюстендил, Кнежа, Ловеч и Сандански, където стойностите също са били над 30 по целзий.
Най-ниската минимална температура е измерена в казанлък – 8,2 градуса. В столицата бяха измерени над 28 градуса. Рекорди има и по планинските върхове – Ботев и Мургаш.


Захлаждане ще има след почивните дниМесец май ще започне с много слънце и необичайно високи температури. През целия ден над страната ще бъде предимно слънчево. Купести облаци ще се развиват следобед над планините и на места в Рило-Родопския масив не са изключени краткотрайни дъждове. Вятърът ще бъде слаб, по Черноморието до умерен от изток. Температурите ще останат по-близки до нормалните за средата на месец юни, отколкото за началото на май. Минималните ще са между 11 и 16 градуса, а максималните от 27 до 32. По-хладно отново ще бъде край морето, където показанията на термометрите няма да превишават 22 – 23 градуса. Морската вода е между 13 и 16 градуса.


В четвъртък ще остане предимно слънчево и топло. Повече облаци ще има следобед над западните райони, но без валежи. В петък и събота облачността над страната ще се увеличи. През първия ден превалявания ще има в Западна България, а в събота и на изток. Дъждовете обаче ще са краткотрайни и главно в следобедните часове. Tемпературите ще останат високи.
Подобно ще бъде времето и в неделя и понеделник. Преди обед ще има повече слънце, а по-късно ще се развиват купести облаци, от които ще превалява и прегърмява.


Чувствително понижение на температурите се очаква след празниците. Тогава с умерени североизточни ветрове ще нахлува хладен въздух и максималните на много места трудно ще превишават 20 градуса. Около 7-ми, 8-ми все още ще превалява, главно в Западна и Южна България. След 9-ти ще има повече слънчеви часове, а температурите постепенно ще се повишават.


Ново захлаждане и превалявания с гръмотевици се очакват в средата на месеца, но то ще бъде сравнително кратко и след него отново бързо ще се затопли.