Допълнителни оцветители засилват цветовете

Този Великден вероятно ще е последният, на който на масата ще сложим козунаци с оцветители. Сега е позволено в тях да има т.нар. Е-та, но се готвят законови промени, според които, вероятно от този юли, в сладкарските изделия ще бъде забранено влагането на подобни оцветители. 

 

Така за следващия Великден жълтият цвят на козунака ще се дължи единствено на яйцата и яйчения прах. Същото важи и за другите сладкарски изделия.

 

Ако козунакът ви се вижда наситено жълт, а на етикета му не пише да има допълнителни оцветители, определено не трябва да приемате това на доверие. 

 

Засега законът позволява във Великденския хляб да се влагат багрила. Ззадължително е обаче те да са написани на етикета. 

 

От Агенцията по храните припомнят, че оцветителите са група от добавки в храните и се означават с добре познатите на всички ни Е-номера. За оцветителите,  характерни са номерата от E100 до E181. 

 

У нас могат да се използват само тези, които европейското законодателство позволява.

 

Същото важи и за боята за яйца. Важно е, когато избираме багрилата, да внимаваме в тях да няма следните оцветители - Е-121, 128, 154. 

 

Що се отнася до цвета, към агнешкото също има изисквания. Прясното месо се отличава с червено-розов цвят и мазнина с бял до жълт цвят.

 

За всичко встрани от тази палитра, трябва да имаме едно на ум. 

 

Освен цвета, много важно е да следим и температурата на храните - особено на месото, защото именно там експертите откриват най-сериозни нарушения. 

 

За да не си навлечем стомашен дискомфорт от Великденското меню, трябва да бъдем нащрек още пред витрините в магазина. Охладените продукти от животински произход трябва да се съхраняват в хладилник на температура от 0 до 4 градуса. А най-топлото, на което може да стои замразеното месо, без да се развали, е -18 градуса.