Очакват намаляване на консумацията на ток и по-ниски сметки заради високите температури

Токът на домакинствата в Югоизточна България ще бъде засечен по график, въпреки многото почивни дни. Това съобщиха от EVN. Така австрийската компания ще избегне грешката да отчете електромерите за по-дълъг от допустимия период- вместо 30 за 40 календарни дни - както се случи по Коледните празници и абонатите получиха двойно по-високи фактури.

 

Силва Саркизова, която сама се грижи за трите си деца, има горчив спомен от Коледните празници. След тях сметката й за ток е тройна. Сега се надява това да не се повтори и след великденските почивни дни.

 

„Тогава срокът за засичане беше 40 дни. Сметката ми беше 700 лева, която нямаше как да я платя и не я платих. След като подадох жалби в прокуратура, както ми казаха какъв е редът, въпреки всичко ми беше спрян токът”, разказа Силва Саркизова.

 

След тази сметка Силва дава на съд EVN. Включват й тока, но делото все още не е насрочено.

 

Ще се боря до дупка. Няма да го плащам, ще ги съдя, ако трябва и в Страсбург ще ходя, но няма да се предам, защото просто нямам възможност да плащам такива суми за ток”, допълни тя.

 

За да не получат домакинствата отново бомбастични сметки за ток, EVN няма да включва във фактурите почивните дни, а ще засече електромерите в едномесечния срок.

 

„Създадената организация предполага периодът на отчитане да бъде в нормални времеви графици, т.е. около 30 дни. Пак казвам, че всеки конкретен период е индивидуален и клиентите могат да го видят в своята фактура”, коментира Крум Косев, от EVN- България.

 

От енергийното дружество очакват намаляване на консумацията на ток и по-ниски сметки заради високите температури през почивните дни. За да няма домакинства и населени места без ток за Великден, EVN е подсилил аварийните си екипи.

 

Без почивка ще бъдат инкасаторите и на другите две ЕРП-та. Така че всички ще засекат електромерите ни по график и няма да има натрупване на допълнителни дни към сметката за месеца.

 

От ЕНЕРГО-ПРО дори обещаха, че по време на Великденската почивка няма да спират тока на клиенти, които са пропуснали да платят в срок сметката си за електроенергия.

 

Репортер: Благой Бекриев