Начело са Норвегия и Швеция, следвани от Белгия, Финландия и Холандия

България е на 77-о място в света по свобода на медиите, показва докладът "Свобода на медиите - 2013" на неправителствената организация "Фрийдъм хаус". Организацията оценява състоянието на медиите в България като частично свободно.

 

В класацията са включени 197 държави и територии, от които според "Фрийдъм хаус" 63 имат свободни медии, 70 имат частично свободни медии, а в 64 медиите са окачествени като несвободни. Изследването, оценяващо свободата на медиите по света през 2012 г., показва, че има накланяне на баланса към категорията на несвободните медии в сравнение с 2011 г.

 

Корупцията и организираната престъпност остават сериозни проблеми в България. Изводът е от доклад на американската неправителствена организация „Фрийдъм хаус”.

 

Според класацията на организацията с оценка 2 страната ни се подрежда сред държавите, които са свободни. А какво означава тази оценка - за държавите с рейтинг от 1 до 2,5 се приема, че гражданите им могат да се възползват от правата си. В раздела за България се посочва, че организираната престъпност остава сериозен проблем за страната ни. Експертите отбелязват, че поръчковите убийства от последното десетилетие остават неразкрити и акцентират върху факта, че през миналата година сме станали свидетели на редица нови убийства, за които се смята, че са извършени от групировки.  

 

На първо място докладът отбелязва, че висшите държавници, обвинени в корупция най-често получават оправдателни присъди. А след повишаването на броя на делата за корупция срещу висшестоящите през 2009-та и 2010-та, през 2012-та броят на производствата в съдебна фаза значително намалява.

 

Сенчестата икономика у нас има дял от около една трета от брутния вътрешен продукт. От „Фрийдъм хаус” цитират доклад на Българския център за изследване на демокрацията. Според документа  всеки месец българите дават средно по 150 хиляди подкупа.

 

В доклада се посочва, че у нас работниците имат право да членуват в синдикати. Все пак се уточнява, че държавните служители не могат да стачкуват, а работодатели от частния сектор често подлагат на дискриминация профсъюзните членове. Положителен пример е последният гей парадът в София. Отбелязва се, че той премина спокойно, въпреки че беше заклеймен от православната църква. И още от изводите - малцинствата, предимно ромите, все още стават жертви на дискриминация. Те нямат равен шанс пред работодателите, не получават качествени здравни услуги и образование. И също така живеят при лоши условия.

 

По-малко от 14 процента от хората по света живеят в страни със свободни медии, а по 43 процента живеят в страни с частично свободни и несвободни медии, показва анмализът.

 

Тези данни са силно повлияни от държави като Китай и Индия, в които медиите са оценени съответно като несвободни и частично свободни и чието население, взето заедно, представлява над една трета от населението на света.

 

Според класацията на "Фрийдъм хаус" България дели 77-ото място с Монголия, нареждайки се непосредствено след Унгария, Черна гора и Сърбия и пред Антигуа и Барбуда и Индия. Начело са Норвегия и Швеция, следвани от Белгия, Финландия и Холандия, а на дъното са Северна Корея и Туркменистан.