Качествените колбаси и крехкото агнешко често са били недостъпни за семейния ни бюджет

Българинът е пазарувал повече през миналата година в сравнение с 2011-та. Това обаче не означава, че хората са станали по - заможни, защото са избирали предимно по-евтини стоки. Данните са на Националната статистика за потреблението през 2012-та.

 

Въпреки поредната кризисна година, през 2012-та българските домакинства не спират да пазаруват. Особено що се отнася до това, което слагаме на трапезата си. При храните, напитките и стоките от първа необходимост дори потреблението ни е нараснало. Повечето покупки обаче често се оказват за сметка на компромис с качеството. Цел номер едно при пазаруването се оказват евтините стоки. Така например вместо луканка и суджук на трапезата ни е имало предимно кренвирши и малотрайни колбаси. Как се промениха покупките ни през 2012-та – вижте.

 

През миналата година качествените колбаси и крехкото агнешко често са били недостъпни за семейния ни бюджет. В повечето случаи те са попадали на трапезата ни само по празници, а във всекидневното ни меню сме си позволявали свинско и пилешко, които са доста по-поносими за джоба.

 

Компромис с качеството сме правили и при млечните продукти, плодовете, зеленчуците и напитките. През миналата година сме купували предимно минерална вода и безалкохолни. По-рядко сме зареждали хладилниците със сокове и нектари. На маса пък сме наблягали повече на бирата, за сметка на традиционните ракия и вино.

 

Владислав пресмята, че с парите, с които е пълнил тази количка преди години, сега може да зареди с храна едва половината. Въпреки че не прави компромис с качеството на покупките, понякога се налага да избира по-евтиното. 

 

През миналата година сме си позволявали повече ябълки, дини и пъпеши. Консумацията на по-скъпи плодове като малини и ягоди обаче е била рязко намалена. По-малко сме купували и домати, краставици и зелена салата.