Специалистите предупреждават да бъдем внимателни и за змии

Популациите от змии и кърлежи тази година се развиват значително по-бързо, заради ранното затопляне, отчитат здравните инспекции. Специалистите предупреждават да бъдем внимателни, защото в населени места вече ни дебнат също толкова опасности, колкото и сред природата.

 

Въпреки че здравните инкпекции вече пръскат за кърлежи из цялата страна, популацията не може да се унищожи напълно, предупреждават специалистите.


Затова кучетата и гризачите трябва да се обезпаразитяват на около 20 дни, което обаче рядко се случва. Добре е да внимаваме за кърлежи и след излизане сред природата, задължително да правим оглед на тялото си. Репелентите също помагат.  


Най-опасните змии у нас са пепелянката и усойницата. В случай на ухапване, специлистите съветват веднага да търсим медицинска помощ, за да се установи дали змията е отровна.  
Ако набзлизо няма помощ, експертите съветват да не изрязваме мястото и на не изсмукваме отровата, защото това също крие рискове. Добре е леко да пристегнем мястото над ухапването.


Повече по темата гледайте във видеото.